Oerbos

Ons concert op zondagmiddag 12 november 2023 was een groot succes! Na een mooie wandeling door het bos, hebben we voor een grote hoeveelheid publiek de premiere van Oerbos te horen gebracht. We hebben veel mooie reacties ontvangen op dit concert dank daarvoor!

Nog even nagieten?
Lees onder andere het nieuwsbericht van de Nieuwsbode, of bekijk de foto’s op Facebook.

 

Zeisterbos - foto gemaakt door Renk Ruiter

Zeisterbos – foto gemaakt door Renk Ruiter

Beleef het Zeisterbos: Een begeleide wandeling voorafgaand aan het concert

Voor de ware natuurliefhebbers bieden we voorafgaand aan het concert een unieke kans om het Zeisterbos op een nieuwe manier te ervaren. Sluit je aan bij onze begeleide wandeling, die start om 13:30 uur. Een ervaren gids neemt je mee door dit prachtige natuurgebied, waarbij je meer leert over de flora, fauna en de geschiedenis van het Zeisterbos.

Dit is niet alleen een uitstekende manier om de schoonheid van de natuur te waarderen, maar het dient ook als een verrijkende inleiding op het muzikale thema van het concert. Je wandelt door het bos, het decor dat centraal staat in meerdere muziekstukken die tijdens het concert zullen worden uitgevoerd.

Let op: Kaarten voor de wandeling zijn alleen geldig in combinatie met een ticket voor het concert en er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij om deze bijzondere ervaring niet te missen!

Tijdschema

13:30 Wandeling
14:30 Zaal open
15:00 Start concert
16:00 Start borrel

Programma

At the Break of Gondwana 

Benjamin Yeo 

Dit werk van de Singaporaanse componist Benjamin Yeo schetst de natuur van Gondwana, een zuidelijk supercontinent, dat honderden miljoenen jaren geleden bestond uit gebieden die tegenwoordig grotendeels op het zuidelijk halfrond liggen, waaronder Antarctica, Zuid-Amerika, Afrika, India en Australië. Door het muzikaal weergeven van lava dat druppelt onder de aardkorts, continenten die uiteen breken en golven die inslaan op de rotsen legt At the Break of Gondwana de grootsheid van moeder aarde bloot. 

Oerbos 

Peter Greve 

De inspiratie voor het werk is de natuur en bewoners van de Nederlanden zo’n 5000 jaar geleden. In die tijd was het gebied voornamelijk bedekt met oerbossen die bewoond werden door dieren als herten, wilde zwijnen, vossen en wolven, maar ook mensen. De jagers, vissers en boeren die er zich vestigden aanbeden natuurgoden, die ze probeerden positief te stemmen door offergaven en andere rituelen. 

De centrale gedachte achter Oerbos is de permanente controverse in de natuur tussen orde en chaos, wat terug te zien is in de vier delen van het werk. Het eerste deel verbeeldt de stilte en harmonie van de zonsopgang, het tweede deel de chaotische strijd tussen dieren om te overleven, het derde deel de vernietiging in de natuur bij zwaar weer, en het vierde deel het harmonieus samenleven van mens en natuur.  

Peter Greve (1931 – 2021) is al sinds jonge leeftijd muzikaal onderwezen, maar is zich pas na een carrière als chemicus volledig gaan focussen op musiceren, dirigeren en componeren. Oerbos is speciaal voor de Zeister Harmonie KZHM gecomponeerd. Dit concert is dan ook de eerste keer dat het stuk tegenover publiek wordt uitgevoerd. De andere werken zijn geprogrammeerd aan de hand van de thema’s die in Oerbos naar voren komen.

Artemis, uit El Olimpo de los Dioses

Oscar Navarro 

El Olimpo de los Dioses is een symfonische suite die is opgedeeld in tien delen die ieder één van Griekse goden van Olympos voorstellen. Deel twee gaat over Artemis, de godin van de jacht en de natuur. Met haar boog in de hand, rent en danst Artemis door bossen die de aarde bedekken tot ver voorbij waar het oog kan kijken. Zij beschermt de dieren, jagers en nimfen die deel uitmaken van haar domein. In de Griekse mythologie stond de godin echter ook symbool voor de vijandigheid van de wilde natuur. Wanneer een sterveling Artemis beledigt is haar wraakzucht ongekend. 

Windows of the World 

Peter Graham 

Het KZHM speelt de eerste drie delen van deze muzikale wereldreis van de Britse componist Peter Graham. Deel één, Amazonia, is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dansmuziek, deel twee, Rainforest, roept beelden op van een majestueus regenwoud, en deel drie, The Rising Sun, is vernoemd naar het nationale symbool van Japan. 

La Colomba, uit Gli Uccelli 

Ottorino Respighi (arrangeur: Douglas McLain) 

La Colomba (de duif) is het tweede deel uit Gli Uccelli (de vogels), een suite voor klein orkest uit 1927. Het stuk is een poging van de Italiaanse componist Ottorino Respighi (1879 – 1936) om vogelklanken naar muziek te zetten en is geïnspireerd door muziek uit de barokperiode. Zo is La Colomba gebaseerd op het werk van Jacques de Gallot (c. 1625 – c. 1695). 

Country Gardens 

Arrangement van Percy Grainger 

De tuin is een plek waar mensen de natuur vormgeven naar rust, vrede en schoonheid. Country Gardens is een Engels volksliedje dat traditioneel gebruikt wordt als onderdeel van de zogenaamde Morris Dance. Het arrangement van Percy Grainger, waarvan het KZHM een bewerking voor harmonieorkest van John Philip Sousa speelt, vormde een belangrijke bijdrage aan de herwaardering van de Engelse volksmuziek aan het begin van de twintigste eeuw. 

I pini della via Appia, uit Pini di Roma 

Ottorino Respighi (arrangeur: Ton van Grevenbroek) 

Een geluidsgedicht over de pijnbomen van de stad Rome. Pijnbomen staan symbool voor onsterfelijkheid, kracht en geduld. Ieder van de vier delen van het werk neemt een stap terug in de tijd. Het vierde deel, I pini della via Appia, roept beelden op van een triomferend Romeins legioen dat gedurende een mistige zonsopgang langs de pijnbomen van de weg van Appius richting de stad komt marcheren. Pini di Roma is in 1924 uitgekomen en is een van de bekendste orkestrale werken van Respighi. 

 

Logo Utrechts Landschap

Mede mogelijk gemaakt door Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Al bijna 100 jaar kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed waaronder 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden.

Natuur is onmisbaar voor ons leven op aarde. Wij zijn natuur. Als we de natuur geen stem geven in deze snelle wereld, verliest ze haar kracht. Daarom neemt Utrechts Landschap verantwoordelijkheid. We maken keuzes voor de lange termijn en bewaren de rust. We kopen natuur en erfgoed aan, beheren het op een duurzame manier en vertellen ons verhaal.

Samen met vrijwilligers, donateurs en iedereen die ons doel steunt, zorgen we voor meer natuur in de provincie Utrecht.
Doet u mee? Kijk op www.utrechtslandschap.nl

Logo VSBfonds, iedereen doet mee
Logo Elise Mathilde

Mede mogelijk gemaakt door Vrienden van het KZHM

Dit bijzondere concert wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van onze gewaardeerde Vrienden van het KZHM. Jouw bijdrage helpt ons om uitzonderlijke muzikale ervaringen zoals deze aan te bieden. Als je ook wilt bijdragen aan toekomstige projecten en evenementen, nodigen we je van harte uit om vriend te worden. Voor meer informatie en om lid te worden, bezoek onze Vrienden van het KZHM-pagina.

 

Van Beest